Egri Élet

… érték az egri életben.

Újabb érdekességek kerültek napfényre a laikus számára is a török hódoltság idejéből

A napokban tartotta a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület  a VI. Élet a török hódoltságban elnevezésű, igen népszerű, kétnapos konferenciát a Dobó István Vármúzeum Dobó-bástyájában. A tanácskozás ezúttal is speciális történelmi témákat tárgyalt, a rendezvényen a szakma legjelentősebb alakjai adtak elő különböző témákban, amely a hozzá nem értők figyelmét is felkeltette.

M. Pap Gergely, a konferencia főszervezője az EgriÉletnek elmondta, a néhai dr. M. Soós Tamás történész, az oszmán birodalommal foglalkozó szakember találta ki még az esemény nevét. Kiemelte, négyen tették meg az első lépéseket, hogy létrejöhessen a konferencia, amely a mai napig sikeres: az említett, már sajnos elhunyt dr. M. Soós Tamás, dr. Igaz Levente, a nemrégiben szintén elhunyt Bartók Gertrud és dr. Sudár Balázs. És mellettük persze M. Pap Gergely.
Számos előadó jelent meg érdekes témáival az ország különböző pontjairól, sőt, Varsóból érkezett hagyományőrzők is a előadtak, ráadásul a kort érintő, tradicionális viseletben jelentek meg. Ez különösen emelte a rendezvény hangulatát.
Szó esett egyebek között az oszmán kertekről, demográfiai anomáliákról Pest török kori muszlim temetőjét illetően, Mohács 500 projekt kutatásainak eredményeiről, a kacagányról (a prémes állatbőrök viseléséről – a szerző), az utolsó egri pasákról, valamint a huszárság létrejöttének kérdéseiről a szakirodalom tükrében.
A tanácskozáson tiszteletét tette továbbá a Törökországból érkezett dr. Murat Özveri, aki a vadászat és annak kultúrájáról az Oszmán Birodalomban a 16-17. században ejtett szót.
by Melody
foto Molnár Pál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük