Egri Élet

… mert ilyen az Egri Élet

HA AKUT PROBLÉMÁNK VAN, MENJÜNK A SÜRGŐSSÉGIRE – bármilyen panasszal!

Elszomorító körülmények, bár van remény

 

Általánosítani nem lehet, de mint tudjuk, a magyar egészségügy nem igazán van a helyzet magaslatán. Ám azért írom, hogy nem lehet egyértelmű negatív kijelentést tenni, mert kórházanként, osztályonként változhatnak a tapasztalataink.

 

A minap igen rosszul voltam, most nem részletezem, hogy miről van szó, de javasolták, sürgősen menjek kórházba. Elvileg az intézménynek fogadnia kellett volna, mivel akut problémám volt. Nem fogadtak. A kartonozóban és a bizonyos szakrendelésen is elég flegmán beszéltek velem, sőt, idősebb hölgyek is megosztották negatív tapasztalataikat. Több kört kellett tennem, az ominózus osztály szakambulanciája készséggel fogadott volna, és kiakadt, amiért a szakrendelés nem vizsgált meg aznap – “kötelességük lenne” – mint fogalmaztak. A kezelőorvosomnál kaptam injekciót. Majd kértem a kartonozóban egy olyan időpontot egy másik hölgytől, aki kedves volt egyébként. Két hetet kellett volna várnom. Ezek után megkerestem az országban egy másik kórházat. Az egyik legjobbak. Oda többen járnak, mégis előbb fogadtak. Nagyon kedvesek voltak, alaposan kivizsgáltak.

 

Ami az egri kórházat illeti, korszerű, egyre inkább az, több orvos díjakat kap, nem lehet általánosítani. Ám egyes dolgozók kommunikációjával igen nagy probléma van. A páciens nem érdemli meg azt, hogy flegmán viselkedjenek vele, és az sem feltétlenül érthető, hogy miért van az, hogy egyes esetekben két-három hónapra adnak időpontot – súlyos egészségügyi problémával is. Rengeteg ilyenről hallottam már… Ha anyagilag megtehetjük, ilyenkor célszerű magánrendelésre menni – de nem mindenkire szakadt rá a bank…

 

Mindazonáltal megtudtam, hogy ha akut problémáról van szó, a sürgősségire kell menni, és utána küldenek az adott osztályra. Persze ilyenkor az egész nap azzal telhet, hogy az intézményben dekkolunk. De hát, ha muszáj, akkor muszáj. Ha azonban mázlink van, hamar sorra kerülünk.

 

Egyébként meg kell állapítanom, hogy az egri kórházban is vannak igen jó osztályok, sőt! Igen rendes orvosok, remek szakemberek, nagyon korrekt bánásmód, gyors vizsgálat. A vérvétel nagyon gyorsan történik, nem kell órákat várnunk, a Hospice Osztály kitűnően bánik a már sajnos gyógyíthatatlan betegekkel. Magam tapasztaltam, hogy mennyire jó pedagógiai, pszichológiai érzékük van, türelmük. És a munkatársak is jól kijönnek egymással, a betegeknek pedig sokszor örömet okoznak, akár azzal is, hogy programokat szerveznek nekik, akár azzal, hogy látogathatják őket a rokonok, akár azzal, hogy terápiás kutyákat simogathatnak. És sorolhatnám. A Round Table Egri Asztala is mindent megtesz azért, hogy korszerű gépeket kapjon a kórház, egyre több minden fejlődik az intézményben. A szülészeti osztály is jól működik, és még sorolhatnám. Tehát a konzekvencia: ne ítéljük el őket, ha pedig csúnyán beszélnek velünk, ne vegyük a szívünkre, bár álljunk ki magunkért. Persze asszertíven – tehát “az a problémám, hogy…”, a másikat megsérteni tilos. Nyilván a dolgozóknak is sok a baja, nem egyszerű egyikük foglalkozása sem. Néha talán ezért flegmák.

 

Mindenesetre nevén nevezem a másik kórházat: a Debreceni Egyetemen voltam. Csak a bizonyos osztályt ismertem meg. Nagyon pontos időpontra kellett mennem – 11 óra 11 perc -, de az útviszonyok miatt húsz percet késtem. Mégis készséggel fogadtak, legfeljebb félórán belül sorra kerültem a csúszás ellenére is. És nagyon kedvesen bánt velem a fiatal, Lilla nevű orvos is. Nála a hálapénz kizárva… Kifejezetten jól éreztem magam, hiszen látta, feszült vagyok, de a remek humorérzékével oldotta a feszültségemet. Minden tiszteletem az osztályé, persze a többi részleget nem ismerem. Biztos vannak ott is problémák egy-egy helyszínen, de időpontot hamar kapunk.

 

Az egri kórház összességében jó és fejlődőképes. Ha nagyon súlyos betegséggel küzdünk, van más kórház is az országban, néha megéri utazni. De először maradjunk helyben, azt javaslom. Hisz’ jók az egriek is, ha túltekintünk néhány rossz tapasztalaton… A sikereikért pedig gratulálunk nekik.

by: V. M.

Képünk illusztráció.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.