Egri Élet

… érték az egri életben.

EGYRE SZEBB KERTEKET CSODÁLHATUNK MEG A VÁROSBAN

Tovább folytatódik a virágosítás

Eger az idei évben is beadta nevezését a Virágos Magyarország Versenyre. Csaknem harminc éve szerveznek helyi virágosítási versenyt „Virágos Egerért, Szép Környezetért” elnevezéssel, melynek idei kiírása a napokban jelent meg. Az önkormányzat mellett társkiíróként szereplő civil szervezetekkel és szakmai partnerekkel közösen felhívják a figyelmet arra, hogy a jelentkezési határidő: június 21. péntek.

 

Eger 1994-től aktív résztvevője a Virágos Magyarországért Versenynek – tudtuk meg Zentai László önkormányzati médiareferenstől. – Célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, az életminőség javítása a településen, s a közterek, utcák, intézmények virágosítása, a zöldfelületek ápolása – mondta el online magazinunknak a kommunikációs szakember.

Eger 2006-ban első lett a vetélkedésben, így résztvevője lehetett a 2007. évi Európai Környezetszépítő Versenynek (Entente Florale Europe) is, ahol aranyérmes helyezést ért el. A nemzetközi zsűri nagyra értékelte azt a módszert, ahogyan az önkormányzat a város polgáraival, civil szervezeteivel és vállalkozóival együttműködött az épített, természetes és a történelmi örökség megőrzésében – tette hozzá.

Az elmúlt csaknem két évtized alatt a megyeszékhely szinte minden alkalommal részesült valamilyen komoly, virágosításért járó elismerésben. Mindez nagyon sok tudatos munka és komoly összefogás eredménye. A város nem tudott volna ilyen eredményesen szerepelni a versenyeken, a lakosság és a parkfenntartók együttes munkája nélkül.

 

Kiemelkedő eredmények:

1992: EURÓPA-DÍJ, „Európai Virágos Városok és Falvak” versenye

1994: KÜLÖNDÍJ – Országos Idegenforgalmi Hivatal „Virágos Magyarországért” verseny 

1995: SZPONZORI DÍJ – Ganz Hydro Kft.

1996: FŐVÉDNÖKI KÜLÖNDÍJ

ELISMERŐ OKLEVÉL – Környezetvédelmi és Területfejlesztési Miniszter

1997: ÉVEK ÓTA SZÉP TELEPÜLÉSEK DÍJA – Szervező Bizottság

1998: ÉVEK ÓTA SZÉP TELEPÜLÉS CÍM

1999: SZPONZORI DÍJ – Szőregi Dísznövény, ÁFÉSZ

2000: ELISMERŐ OKLEVÉL – Országgyűlés Önkormányzati Rendészeti Bizottsága

AZ EZREDFORDULÓ LEGVIRÁGOSABB TELEPÜLÉSE CÍM – Szervező Bizottság

2001: KITÜNTETŐ OKLEVÉL – Szervező Bizottság, VMKA

2002: ELISMERŐ OKLEVÉL – a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke

2003: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma díja

EGY ÉVTIZEDES VIRÁGOS MAGYARORSZÁGÉRT VERSENY

ELISMERŐ OKLEVÉL – Szervező Bizottság

2004: DIPLOMA 2004. évi környezetszépítésben bemutatott kimagasló eredményéért; Magyarország képviselete az Európai Virágos Referencia Települések alakuló

ülésén Franciaországban, Aix-Les-Bainsban

2005: ARANY RÓZSA-DÍJ

EMLÉKTÁRGY ADOMÁNYOZÁS – Belügyminiszteri elismerés

SZPONZORI DÍJ – Ex Horto Kiállításszervező Kft.

2006: Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny

VÁROS KATEGÓRIA I. HELYEZÉS

2007: ENTENTE FLORALE EUROPE – Európai Virágos Városok és Falvak Versenye – ARANYÉREM

2009: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium KÖRNYEZETVÉDELMI  KÜLÖNDÍJA a magas szintű virágkiültetés és fenntartási munkákért

2010: Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség ELNÖKI KÜLÖNDÍJA a Virágos Magyarországért Versenyben elért kiemelkedő teljesítményért

2011: Virágos Magyarországért Verseny Szervező Bizottság ELNÖKI KÜLÖNDÍJA

2012: Miniszterelnöki díjat a városok kategóriájában – a legrégebb óta szereplő városnak; Eger kiemelkedő virágosítási tevékenységét idén duplán is elismerték: Ferenczy Tamás, Eger főkertésze kapta meg az „Év Főkertésze” címet.

2014: „Dr. Kováts Zoltán magyar növénynemesítő tiszteletére alapított díj” – a legtöbb és legjobb minőségű magyar növényfajta telepítéséért

2016: A verseny fővédnöke, Kunczené Fellegi Katalin különdíja, illetve egy szponzori különdíj: 50 négyzetméteres virágfelület a Rákóczi úton.

2016-ban a helyi verseny bekerült az Egri Értéktárba. Az Egri Értéktár Bizottság 3/2016. (III. 23.) döntésével egyhangúlag elfogadta a javaslatot, hogy „Az 1992 óta tartó Virágos Egerért Szép Környezetért Verseny”

2017 júliusában járt Egerben a Virágos Magyarországért Verseny szakmai zsűrije. Városunk huszonnégy éve, minden évben részt vesz a vetélkedésen, helyi versennyel is rendelkezünk; augusztus: a megyeszékhely lett a harmadik az ötvenezer feletti lakosú városok között a Magyar Turisztikai Ügynökség “Legvirágosabb úti cél 2017” elnevezésű versenyén.

(Városgondozás: idén több mint hetvenkét ezer egynyári növényt ültettek közterületen.)

2017 szeptembere: a szakemberek együtt ünnepelték a közös munkát és a szép eredményeket a huszonöt éves, jubileumi ünnepség keretében a városházán.

2017 novembere: a város jó hírét öregbítette a szépasszonyvölgyi Kulacs csárda és környezetéért járó, Rozmaring-díj elnyerése.

2018 november: a huszonöt éves „Virágos Magyarország környezetszépítő verseny” jubileumi díja és a szervező Magyar Turisztikai Ügynökség internetes szavazásán a „Legvirágosabb Úti Cél”-díj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük