Egri Élet

… mert ilyen az Egri Élet

HA SÉRÜLT MADARAT TALÁLSZ, NE VIDD HAZA!

…mert nem biztos, hogy életben tudod tartani…

Valamelyik nap találtam az utcán egy vergődő rigófiókát. Valószínűleg elütötték, az egyik lába eltört. Gyorsan felvettem a betonról, próbáltam segíteni neki. Hiába voltak sértetlenek a szárnyai, nem bírt repülni, és folyamatosan eldőlt.

Mivel ismerek egy Heves megyei ornitológust (ornitológia: madarakkal foglalkozó tudományág – a szerző), felhívtam, mit tegyek. Hazavigyem-e, ne vigyem… Azt javasolta, semmiképp ne, mert jó eséllyel nem éli túl, ha eképpen cselekszem… Nem biztos, hogy fel tudom nevelni. Megkérdeztem, mit tegyek akkor. Azt mondta, helyezzem annak a területnek a közelébe, ahol találtam, persze természetes élőhelyre, mondjuk fűbe, ha ágon nem marad meg. Valószínűleg lepottyant a közelben egy fáról, és mivel “csipogott” hangosan, így az anyukája megtalálja remélhetőleg, és meg is gyógyítja – a saját fészkében. Remélem, túlélte.

 

Szóval ne vigyétek haza e jószágokat, hanem tegyétek azt, amit egy szakember mond. Egyébként az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) is tud nektek segíteni, mit csináljatok hasonló vagy más esetben. Nyilvánvalóan madár- és helyzetfüggő is a dolog…

By: Verebélyi Márta

A fotó forrása: Magyar Természettudományi Múzeum Blog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.