Egri Élet

… érték az egri életben.

MEGÚJULT ÉS EGYSZERŰBB PÁLYÁZATI RENDSZERREL SEGÍTJÜK AZ EGRI FIATAL ZENÉSZEKET

Megújult formában jelentettük meg az országosan példaértékű Egri Ifjúsági Zenei Program 2019-es kiírását. Tovább erősítjük az EIZP civil jellegét és könnyítjük a támogatást igénylő egri fiatal zenészek munkáját. A programot a továbbiakban a  Közgyűlés felhatalmazásával az egri Kulturális Kreatívok Egyesület működteti, így gördülékenyebbé válik a pályázati rendszer, csökkentjük a helyi fiatalok által alkotott zenekarok, koncertszervezők adminisztrációs terheit.

A változtatás igényét a pályázók egy, a kuratóriummal és a kiíró önkormányzattal közösen tartott műhelymunka során fogalmazták meg 2018-ban, ennek kapcsán dolgoztuk ki az új EIZP pályázati rendszert.

A Kulturális Kreatívok Egyesület a helyi fiatal művészek tevékenységét segítő nonprofit szervezet, amely korábban is számos egri zenekarral került kapcsolatba. Az egyesület kifejezetten a zenekarok, a helyi könnyűzenei élet felpezsdítése érdekében vállalta, hogy működteti az Eger Önkormányzata által 2014-ben alapított, sikeres programot.

A  pályázat benyújtásának formája is megváltozott az idén: az egri fiatalok modernebb felületen, gördülékenyebb formában nyújthatják be támogatási igényüket, mely a következő felületen érhető el: eizp.eger.hu

A megpályázható tevékenységek körét illetően nem történt változás, ugyanakkor a zenekarok magasabb összeget, a korábbi 10 ezer helyett 15 ezer Ft-ot igényelhetnek a próbaterembérlés havi támogatására. A pályázatok egész évben benyújthatók az egyszerű, online űrlap kitöltésével. Az elbírálást a május 31-ét, illetve az augusztus 31-ét követő héten végzi el az EIZP zenészekből álló kuratóriuma.

 

Háttér:

Eger Közgyűlése 2014 szeptemberében döntött arról, hogy az egri könnyűzenei élet fejlődésének támogatása érdekében létrehozza az Egri Ifjúsági Zenei Programot. Az országosan egyedülálló, helyi kiírás az egykori Cseh Tamás Program működéséhez hasonló, célja az ifjúsági, zenei rendezvények szakmai nívójának megtartása, illetve emelése, a tehetséges egri fiatalok támogatása, kiemelkedő egri zenekarok segítése volt, többféle módon. Az EIZP koncepciójának sikerét jól mutatja, hogy 2018-ban Eger országos konferenciának és műhelymunkának adott otthont, melyet a Cseh Tamás Program utódja, a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Program kollégiuma közösen hirdetett meg Eger Önkormányzatával.

 

Az EIZP első kiírásától eddig eltelt időszakban összesen 12,5 millió Ft önkormányzati támogatás érkezett az egri könnyűzenei életbe az EIZP forrásain keresztül. Mindez összesen 35 stúdió-hangfelvételt jelent, esetenként 3-5 dal felvétele készülhetett el így profi körülmények között. A forrásból az első három esztendőben megvalósult továbbá 13 videoklip forgatása, 12 alkalommal próbaterem bérlésében segítette a városi program az egri zenekarokat, valamint 94 koncertet szerveztek az EIZP segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük