Egri Élet

… mert ilyen az Egri Élet

ÚJ IRODÁKAT ÉS RAKTÁRHELYISÉGET ALAKÍTOTT KI A VÁR A RÉGÉSZEKNEK

Fejlődik a Dobó István Vármúzeum

A vár új irodákat és raktárhelyiséget alakított ki az intézmény régész kollégáinak számára a Baktai úton található raktárbázis 3-as számú épületének tetőterében – tudtuk meg az intézmény sajtóreferensétől, Petneházi-Halász Noémitől.

Az önerős beruházás 64.999.000 Ft + áfa összegből valósulhatott meg. A kivitelezés három hónapja alatt 285 hasznos négyzetméter területet építettek be.

– A múzeum számos gyűjteményi egységgel büszkélkedhet, melyek közül a régészeti gyűjtemény nagysága az elmúlt néhány évben kinőtte az intézmény számára addig rendelkezésre álló raktárhelyiségek méretét. A közelmúltban lezajlott és a jövőben ránk váró nagy beruházások által támasztott régészeti igénybevételnek köszönhetően a múzeumban dolgozó régész kollégák száma is megnőtt, számukra új irodahelyiségeket alakítottunk ki a Baktai úti raktárbázis tetőterében. Régészeink az év nagy részén terepmunkát végeznek, mely munkafázist a kutatási eredmények feldolgozási szakasza követ: dokumentáció, digitalizálás, térképészeti tevékenység, publikáció, valamint elemző jellegű team-munka – mondta el a szakember.

A Dobó István Vármúzeum a beruházást pályázati forrásból már 2014-ben el akarta indítani. A nyertes pályázatra egészen 2016-ig várnia kellett, bár a pályázati feltételeket végül nem tudta vállalni.

Így 2018 tavaszán önerőből kezdte meg a megvalósítást. Az Arkt Építész Stúdió által elkészített impozáns terv alapján készülő irodahelyiségeket, a költségcsökkentés érdekében átdolgozva, majd sikeres közbeszerzést követően a régészeti osztály 2019 év tavaszán birtokba is vehette.

– A fejlesztés során kialakítottak négy egyéni kutató, dolgozó szobát, amelyek egyenként 19 négyzetméteres hasznos alapterületűek. Ezzel a régész kollégák számára biztosítva van az elmélyült, tudományos munkának a lehetősége. Itt fel tudják dolgozni az ásatási anyagokat és megfelelőek a munkakörülmények a kutatásaikhoz. Valamint létrejött egy 91 négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkező központi kutatótér, ahol a régészeti munkafolyamatot támogató kollégák akár 8-16 fős csoportokban is tudnak dolgozni. Az új irodákban dolgozó kollégák mindennapjait egy kis teakonyha és egy új vizesblokk teszi kellemessé – tette hozzá.

Mindezen fejlesztések mellett kialakítottak egy 111 négyzetméteres raktárt, amely a régészeti gyűjtemény antropológiai részének helyisége lesz. Ennek kialakítása az MVP projekt miatt is fontossá vált, hiszen az eddig a várban tárolt gyűjteménynek a felújítás előtt helyet kellett biztosítani.

V. M.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.