Egri Élet

… érték az egri életben.

SZERETED A GOMBÁT? AKKOR MOST SZEDHETED BŐVEN!

Irány a természet, s készüljenek a finomságok!

Hál’ Istennek itt a nyár, s mint ahogyan mondani szokták, “májusi eső aranyat ér”. Most úgy látszik, valóban “aranyat” hozott. Egyebek között azért is, mert mostanában sokat jártunk a Bükkben. Vadászni mentünk. No, nem nyúlra, gombára. 😉 Nos, találtunk bőven: először óriási csiperkéket – de tényleg -, aztán szintén hatalmas vargányákat. Ilyeneket szinte még életünkben nem szedtünk. Legalábbis nem rémlik…

Van egy nagyon kedves gombaszakértő ismerősünk, Vinczéné Korózs Zsuzsanna, aki az egri piacon dolgozik. Feltettünk neki néhány kérdést a gombászattal kapcsolatban, ugyanis vannak szabályok. Például, ha gombát szedtek, feltétlenül keressétek meg őt. Akármennyire ismeritek az egyes fajokat, akkor is nézessétek át szakértővel a talált természeti csodákat, mert sok gombának van mérgező változata is, a különbség pedig parányi. És ne játszatok a tűzzel, ne derüljön ki 12 óra múlva, hogy gyomormosásra kell mennetek…

Nos, íme Zsuzsi szavai:

– Tulajdonképpen egész évben lehet gombát találni, akár télen is tüli fülőkét, de a piacon a szezon áprilisban kezdődik, amikor megjelennek az első kucsmagombák, illetve a májusi pereszkék – kezdi a szakember.

– Érdemes mindig behozni a gombákat vizsgálatra, ez egy díjmentes szolgáltatás, és az ember nyugodtabban csinálhatja utána a vacsorát. Jelenleg vargányát, galambgomba-féléket, piruló galócókat lehet gyűjteni. Az, hogy idén mennyi gomba lesz, nehéz megítélni, a tavalyi év is jól kezdődött, esős tavasz volt, mégis nagy szárazság lett a vége… Vargánya és rókagomba is található már. Gyomorbántalmakat nagyon sok gomba tud okozni, az az igazság, hogy néha még nem mérgező faj is, mivel nehezen emészthető étel. Mérgező gombák közül híresebb a gyilkos galóca, susulykák, pókhálósgombák. Jelenleg a piacon vargányát, szegfűgombát lehet a leginkább kapni.
Amikor elkobzunk gombát, leginkább a mérgező hatásuk miatt van, vagy bár ehető gombák, de minőségileg kifogásolhatóak. Keresgélni esős idő után érdemes , van olyan faj ami rögtön egy csapadékos nap után “előbújik”, de vannak olyanok is, amelyek csak pár nappal később.
Én jobban szeretem a gombákat fotózni, gyűjteni, csak egyszerűbb dolgokat szoktam belőlük készíteni, leginkább rántani.
Ami az óriási csiperkéket illeti, ezek nagyspórásak: az időjárásnak köszönhető, most igen nagy mennyiségben megjelentek. Az én kedvenc gombám egy nem ehető faj, a tönkös kacskagomba, s bizony védett. Gasztronómiailag pedig a nagy őzlábgomba rántva nálam a favorit – mondta el az EgriÉletnek Zsuzsi.
Köszönjük szépen, nektek pedig kellemes gombászást! 😉 És ne feledjétek, irány a piac, kosarastul!
by: Verebélyi Márta
Fotó: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük