Egri Élet

… mert ilyen az Egri Élet

ETTŐL EGYSZERŰBB NEMIGEN LÉTEZIK – GYORS KAJÁK VOL. II.

Extra melegszenya

A melegszendvicset szinte mindenki szereti, ráadásként rengeteg formája létezik. Lehet kész melegszendvicskrémet kapni a boltokban: néha megteszik, de tele vannak ízfokozókkal. Jómagam már kikísérleteztem, ezeket hogyan lehet elkészíteni természetes összetevőkkel. Ám erről majd később ejtek szót, egy későbbi receptemben… Higgyétek el az is nagyon egyszerű. Egyébként ha ránéztek a dobozok hátoldalára, netán belekóstoltok egy jobb minőségűbe, kitalálhatjátok, mi a megoldás. 🙂

Emlékszem, annak idején édesanyámék – mikor gyermek voltam – pár szelet kenyérre kentek vajat, tettek rá egy pici hagymakarikát és esetleg szalámit – így készült a melegszendvics, néha sajttal. Akkor nagyon örültem, mert sajtmániásként születtem, még a pálpusztait is simán bevágom egyszerre. 😉

Igen olcsó vacsora tud lenni tehát a melegszendvics. Ja, s igen: ez lehet hami reggelire, ebédre és vacsorára is. Amit én találtam ki pláne – bár Isten ments, hogy fényezzem magam, nyilván mások is készítettek már hasonlót, ha nem is pont ugyanilyet. De mint említettük, nem nézünk bele egy receptbe sem… Eskü! 🙂

Léteznek azok a bizonyos melegszendvicssütők – tudjátok -, némelyik gagyi, nem igazi teflonból készült. Sokan nem tudják, hogy be kell kenni ezeket először valamilyen zsiradékkal, különben a készülőkről eszegethetjük a vacsit villával. De ezzel meg szétkaparjuk az edény belsőfelét. Vagy: kiszedhetjük fakanállal is, de akkor egy mócsingos valami lesz a tányéron… Persze ettől még lehet finom. Azonban én a gusztusos tálalásnak vagyok a híve…

A drágábbak tök’ jók, de ugye, ha mindenfélét beleteszünk az “alkotásunkba”, kábé rá kell ülni a tetejére, hogy lezárjuk. Ráadásul várnunk kell, amíg felmelegszik. Meg ugye ott van a zöld-piros világítás… Megint várunk, közben éhenhalunk…. Aztán olyan iszonyatforró lesz a kajánk, hogy hozzávetőlegesen öt perc, míg hozzáérhetünk bármivel is… De akkor is szénné égeti a szájpadlásunkat a vacsi, uzsonna vagy bármi. Tulajdonképpen ez a “francia pirítós”, kétségtelenül finom.

De van ennek egy sokkal-sokkal-sokkal jobb változata. GRILLSÜTŐ! Ez teflon, olcsóbb is, és más ételek elkészítésére is bátran használhatjuk. Erről is lesz még szó. Ahogyan magamat ismerem. 😉

Tehát, amit most “műveltem”. Grillsütőt (“recés”, az eredmény is izgalmasabb, dekoratívabb) a gázra, nem árt valami zsiradék, hogy ne égessük agyon a szendvicsünket. 🙂 Közben gyorsan elkészítünk egy szendvicset – de inkább előtte pár perccel.

Én most teljes kiőrlésű, magvas kenyeret használtam, arra tettem némi vajat (ez nálam ritka, mert a tejfölt előnyben részesítem, sajttal egybeolvadva isteni finom!), aztán az egyik felére lapkasajtot (mondanám a legjobb márkát – ami szerintem az, de nem reklámozom), sőt, egy kis maradék reszelt sajtot, sonkát, paradicsomot. Jól összenyomtam, ráhelyeztem a sütőre. Mindkét oldalára odafigyeltem, nagyon hamar készen lett, és szerintem fantasztikusak rajta a “csíkok”. Félbevágtam, az eredmény szerintem nagyon finom. És úgy variálhatjátok, ahogyan akarjátok. Ez nem félóra, 10 perc, de tényleg! Hozzá jöhetnek persze a zöldségek! 😉 Bármit is szeress… Bon Appetit! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.