Egri Élet

… mert ilyen az Egri Élet

EGER AD OTTHONT ÁPRILIS 6-12. KÖZÖTT AZ EURÓPAI LÁNY DIÁKOLIMPIÁNAK

Idén először Magyarország szervezi az Európai Leány Matematikai Diákolimpiát, amelynek Eger ad otthont 2022. április 6-12. között.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (International Mathematical Olympiad, IMO) több, mint fél évszázados hagyománnyal bír, az első ilyen versenyt 1959-ben rendezték. Akkor Magyarország csapata a 7 indulóból a második lett, míg tavaly 107-ből a harminckettedik. A kifejezetten lányoknak szóló versenyt, az Európai Leány Matematikai Diákolimpiát (European Girls’ Mathematical Olympiad, EGMO) 2012-ben rendezték meg először Cambridge-ben. Már ide eljutni önmagában is óriási eredmény: az adott évben csak a válogatókon országukban legkiválóbban teljesítő 4 diák vehet részt a nemzetközi versenyen, ami egy életre szóló közösségi és versenyzési élményt nyújt számukra.

Magyarország a kezdetektől részt vesz az eseményen, amely nevével ellentétben már nem kizárólag Európából fogad versenyzőket. Idén először hazánk, egész pontosan Eger ad otthont a megméretésnek, amelyen várhatóan csaknem 40 ország több mint 150 versenyzője vesz részt személyesen, míg közel 20 nemzet fiataljai online csatlakoznak. A kísérőkkel és önkéntes segítőkkel együtt mintegy félezer embert mozgat meg a rendezvény a hevesi megyeszékhelyen. A versenyzők két egymást követő napon két írásbeli dolgozatot írnak: 3-3 feladatot kell megoldaniuk 4 és fél óra alatt. Az EGMO egyik jellegzetessége, hogy a szervezők minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a versenyen kívüli programokra, arra, hogy a lányok jól érezzék magukat e hét nap során. Idén Eger városa, Szilvásvárad és Budapest kínál különleges időtöltést a világ legjobb matekos lányainak, akikre egyebek mellett játékos városnéző matekverseny és táncház is vár, de természetesen felfedezhetik az 1552-es ostrom színhelyét, az egri várat, illetve a Líceum épületében található csillagvizsgálót is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Bolyai János Matematikai Társulat és A Gondolkodás Öröme Alapítvány szervezésében megvalósuló rendezvény fővédnöke Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A 2022-es magyarországi EGMO platina fokozatú támogatója a Jane Street tőzsdecég és a Morgan Stanley, arany fokozatú támogatója a Citibank és az MSCI.

Forrás: https://uni-eszterhazy.hu/egyetem/eger-ad-otthont-a-2022-es-europai-lany-diakolimpianak
Kép forrása: Balogh Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük