Egri Élet

… érték az egri életben.

AMIT A SUSHIRÓL ÉRDEMES TUDNI, I. RÉSZ

Többen kérdeztétek szerkesztőségünket, hogy mit is tapasztaltunk, amikor ellátogattunk Eger sushi éttermébe. Többen csodálkozva néztetek, amikor meséltem róla, hogy mi is ez az ételkülönlegesség. Elhatároztuk, hogy első kézből Kovács Istvántól, a Mr Sushi étterem sushi séfjétől és tulajdonosától kérdezzük meg a hitelesség kedvéért, hogy mi a története ennek a finomságnak.

A legtöbben úgy hiszik, hogy a sushi egy kis nyers hal, rizzsel és moszattal. De tényleg csak ennyi lenne???

Aki ezt gondolja, az máris elkövetett egy nagy hibát: a sushi nem kizárólag nyers halból készül!
Persze igen gyakori összetevője, viszont a halaknak és a tengeri herkentyűknek számos elkészítési módja van, illetve a nyugati civilizáció hatására már másfajta hozzávalók is megtalálhatóak egy makiban vagy egy nigiri sushin.

Avokádó, uborka, grillezett libamáj, grillezett kacsamáj vagy japán omlett. Ezek is gyakori hozzávalói egy finom sushinak. A legtöbb étteremben már találunk az étlapon mixeket, válogatásokat, amikor többféle sushit is megkósolhatunk. Ez nagyszerű lehetőség arra, hogy kipróbáljunk minél többfélét.

szusi főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel együtt tálalnak. A közhiedelemmel ellentétben nem nyers halat jelent (ennek japán neve szasimi), bár ez is gyakori összetevője. Több formában készítik; a száraz, préselt algalapokba (nori) tekert változata a makizusi a kis, sült tofubatyubacsomagolt az inarizusi, a tálba tett szusirizsre szórt feltétekből álló szusi pedig a csirasi-zusi.

Itt a vége az első résznek, de mi lesz a folytatásban?

Addig is júliusban frissüljetek fel  a Mr Sushi étteremben a Bitskey uszodával szemközti parkban, ugyanis szerdától már megtalálható az Apropó reklámújságban a kupon, ami a sushi mellé egy ajándék limonádéra jogosít fel titeket.

Jó étvágyat Eger, hamarosan folytatjuk….

DÁT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük