Az Egri Főegyházmegye idén 11. alkalommal hirdette meg az „Egri Érsek Bora” pályázatot, melynek célja a régió borászati kiválóságainak elismerése és a bor szakrális jelentőségének hangsúlyozása. A Ternyák Csaba érsek által vezetett 10 fős bizottság idén is vakbírálattal választotta ki azokat a borokat, amelyek egy éven keresztül viselhetik a megtisztelő címet.
Ficzek László általános helynök a katolikus egyház és a bor szoros kapcsolatára hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a bor az Oltáriszentség alapanyaga, mely a szentmisében Krisztus testévé és vérévé változik. A pályázatra a Bükki, Mátrai, Tokaji és Egri borvidék pincészetei küldték be boraikat, összesen 9 kategóriában. Az elismert borok a jövőben megvásárolhatók és kóstolhatók lesznek az Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban, a palota pincerendszerének vezetett túráin.
Minőség és tradíció a változó fogyasztói igények mentén
Dr. Gál Lajos, az „Egri Érsek Bora” kiválasztás szervezője hangsúlyozta, hogy a versenykiírás célja az volt, hogy az adott borvidékekre jellemző, tipikus borokat válasszák ki. Példaként említette a Mátrai borvidéket, ahol a száraz fehérborok mellett a Rosé is kiemelkedő fajta. Kiemelte, hogy a borfogyasztási szokások is változnak, a fogyasztók egyre inkább az igazi élményt és komoly élvezetet nyújtó borokat keresik.
Megfigyelhető a tömegborok és a vörösborok keresletének csökkenése, azonban a bikavér továbbra is rendkívül népszerű, mind hazai, mind nemzetközi szinten. A Felső-Magyarországi Borrégió széles spektrumot képvisel a magyar borászatban, a könnyű fehérboroktól a testes vörösborokig mindent megtalálunk, emellett Tokaj egyedi borkülönlegességeivel is kiemelkedik a piacon.
Lamport József, a Thummerer Pince főborásza elmondta, hogy pincészetük a kezdetek óta részt vesz a versenyen. Mivel hangsúlyosabban vörösborokat készítenek, rendszeresen a bikavér és a vörösbor kategóriákban indulnak. Az idei „Egri Érsek Bora” címet elnyert 2021-es Egri Tekenőháti Merlot Grand Superior és Egri Bikavér Superior boraik számos nemzetközi versenyen is rangos elismerésben részesültek, ezzel is öregbítve hazánk és a borvidék hírnevét.
Az egri érsek misebora címet idén a Dereszla Kft. 2019-es 5 puttonyos Chateau Dereszla Tokaji Aszúja nyerte el.
Az „Egri Érsek Bora 2025” cím nyertesei:
Összesen 7 borász és bortermelő 8 bora viselheti 2025-ben az „Egri Érsek Bora” címet. Az elismerések átadása kóstolóval zárult.
BÜKK:
Fehér: Prokai László, Irsai Olivér 2021
MÁTRA:
Fehér: Maróti Pince, Mátrai Olaszrizling 2024
Rosé: Maróti Pince, Mátrai Kékfrankos Rozé 2024
TOKAJ:
Száraz: Péter Pincészet Kft., Tokaji Arcus Cuvée 2021
Édes: Royal Tokaji Borászat, Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos KABAR 2018
Misebor: Dereszla Kft., Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 puttonyos 2019
EGER:
Fehér: Varsányi Pincészet, Debrői Hárslevelű Superior 2021
Vörös: Thummerer Vilmos, Egri Tekenőháti Merlot Grand Superior 2021
Bikavér: Thummerer Vilmos, Egri Bikavér Superior 2021
A díjnyertes borok mindegyike méltó reprezentánsa a magyar borvidékek gazdagságának és sokszínűségének, tovább erősítve a régió borászati hírnevét.
indexkép: egri.egyhazmegye.hu